vineri, 21 februarie 2014

Text argumentativ despre raportul dintre creatorul de artă şi timp

      Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre raportul dintre creatorul de artă şi timp.


      După părerea mea, de cele mai multe ori, creatorul de artă trebuie să renunţe la existenţa lui obişnuită pentru zămislirea unei opere durabile.
      Sunt numeroase exemplele care susţin ideea că un artist îşi sacrifică adesea viaţa privată, îşi suspendă existenţa cotidiană pentru a crea o operă de valoare. Un exemplu edificator în această privinţă este cel al lui Mihai Eminescu. Aşa cum aflăm din memoriile lui Titu Maiorescu, dar şi din amintirile junimiştilor, poetul dispărea zile întregi din mijlocul prietenilor, iar când revenea alături de ei, avea întotdeauna o nouă poezie despre care le cerea părerea. Aş putea adăuga însă şi alte exemple despre truda şi renunţarea la care se supun creatorii, precum cel al scriitorului francez Marcel Proust, care, vreme de mai mulţi ani, s-a retras din viaţa publică, pentru a duce la bun sfârşit lucrul la unul dintre cele mai importante romane din literatura lumi, În căutarea timpului pierdut.
      În concluzie, Cărţile sunt timp concentrat. Fiecare carte, ca şi fiecare monument de artă, un tablou, un templu, o piramidă, înseamnă o vastă curgere de timp din care s-a putut smulge autorul (Mircea Eliade).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu