sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Text argumentativ despre delicatețe

      Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre delicatețe, pornind de la ideea identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: Delicatețea este calitatea cea mai rară a sufletului omenesc. Ea le presupune pe toate celelalte: inteligența, bunătatea, altruismul, generozitatea, discreția, mărinimia ș.c.l. (G. Ibrăileanu).


      Consider că afirmația scriitorului G. Ibrăileanu, potrivit căreia Delicatețea este calitatea cea mai rară a sufletului omenesc. Ea le presupune pe toate celelalte: inteligența, bunătatea, altruismul, generozitatea, discreția, mărinimia ș.c.l. este adevărată, iar în rândurile următoare voi și demonstra această opinie.
      În opinia mea, delicatețea este o calitate din ce în ce mai rar întâlnită la oamenii din zilele noastre, prea grăbiți să mai acorde importanță felului în care îi tratează pe cei din jur. O mai întâlnim doar în cărți. Personajele camilpetresciene reprezintă, cred eu, întruchiparea delicateții. Un exemplu în acest sens este Fred Vasilescu din romanul Patul lui Procust. Acesta se teme că Doamna T., femeia pe care o iubește, dar căreia nu-i poate sta alături, ar putea avea probleme financiare și îi oferă, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, o brățară extrem de scumpă. Însă tânărul caută să dea gestului său o notă impersonală, lipsită de ostentație.
      Un alt exemplu de mare delicatețe, dar poate și de timiditate, este Andrei Pietraru, protagonistul dramei Suflete tari, care o iubește de șapte ani, în taină, pe Ioana Boiu, fără a avea curajul să i-o mărturisească.
      Așadar, exemplele de mai sus consider că susțin suficient de convingător afirmația lui G. Ibrăileanu: Delicatețea este calitatea cea mai rară a sufletului omenesc. Ea le presupune pe toate celelalte: inteligența, bunătatea, altruismul, generozitatea, discreția, mărinimia ș.c.l.

5 comentarii:

 1. as dori un text argumentativ despre rolul comunicarii in relatiile interumane

  RăspundețiȘtergere
 2. Text argumentativ(15-30 randuri) despre relatia dintre constrangerile sociale si trasaturile de caracter individuale, in dobandirea libertatii, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Ioan Slavici: In stapanirea [...] de sine consta vietuirea morala si libertatea vointei omenesti...

  RăspundețiȘtergere
 3. as dori si eu un text argumentativ despre "moralitatea treceri unui examen cu ajutorul interventilor " va rog frumos

  RăspundețiȘtergere
 4. Un text de tip argumentativ despre relatia dintre constrangerile sociale si trasaturile de carater individuale ,in dobandirea libertatii ,pornind de la
  ideile sugerate de afirmatia lui Ioan Slavici:In stapanirea [...]de sine consta vietuirea morala si libertatea vointiei omenesti...

  RăspundețiȘtergere
 5. redacteaza o compunere de minim 10 randuri in care sa iti exprimi opinia in legatura cu urmarea unui stil de viata sanatos ( sport si alimentatie ) :))

  RăspundețiȘtergere