vineri, 21 februarie 2014

Text argumentativ despre înţelepciune

      Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre înţelepciune.


      Înţelepciunea este o calitate şi înseamnă cumpătarea, moderaţia, prudenţa determinată de experienţă. În opinia mea, înţelepciunea este echivalentă cu proverbul românesc: Cu cât e râul mai adânc, cu atât curge mai lin.
      În primul rând, eu consider că, aşa cum râul adânc curge mai lin, tot astfel experienţa poate avea ca efect moderaţia, prudenţa, fără însă ca acest lucru să fie şi obligatoriu. Un exemplu potrivit pentru demonstrarea faptului că înţelepciunea provine din experienţa de viaţă este personajul bătrânei soacre din nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici. Teza morală a nuvelei este confirmată de acţiunile lipsite de cumpătare, adică de înţelepciune, ale ginerelui  ei, Ghiţă, care îşi pierde fericirea şi familia din cauza banilor. Bătrâna se dovedeşte a fi aici personajul înţelept al nuvelei.
      Totuşi, înţelepciunea nu este un atribut al bătrâneţii, ci poate fi dobândită şi de cei tineri, dar adesea tot după traversarea anumitor experienţe care să facă "mai lin" cursul râului. Un asemenea exemplu poate fi cel al tânărului Harap-Alb care devine treptat mai temperat şi mai responsabil, pe măsură ce traversează anumite experienţe.
      Aşadar, trăirea mai multor experienţe de viaţă poate avea ca efect dobândirea înţelepciunii, tot astfel cum râul mai adânc este mai puţin învolburat.

2 comentarii:

  1. Text argumentativ pentru maxima „Amor vincit omnia.”(„Iubirea învinge tot.”)

    RăspundețiȘtergere
  2. Text argumentativ pentru maxima „Amor vincit omnia.”(„Iubirea învinge tot.”)

    RăspundețiȘtergere