luni, 23 decembrie 2013

Text argumentativ despre iubire 2

      Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre iubire, pornind de la ideea identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: Marea iubire nu poate fi decât reciprocă: iubirile unilaterale şi neîmpărtăşite, năzuinţe lipsite de realitate, simple iluzii, nu sunt decât nişte fenomene de infirmitate (Alexandru Paleologu).


       Consider că afirmaţia lui Alexandru Paleologu, potrivit căreia Marea iubire nu poate fi decât reciprocă: iubirile unilaterale şi neîmpărtăşite, năzuinţe lipsite de realitate, simple iluzii, nu sunt decât nişte fenomene de infirmitate este adevărată şi voi aduce argumente în acest sens.
      Cred, pe de o parte, că multe persoane sunt de acord cu faptul că o mare iubire nu poate fi decât reciprocă. Exemplele din viaţă, dar şi din literatură care susţin această constatare sunt numeroase. Ilustrativă în acest sens este cea mai cunoscută poveste de dragoste din literatura universală, cea a lui Romeo şi a Julietei. Pasiunea lor este reciprocă, cu toate că se dovedeşte funestă şi îi conduce la moarte.
      Pe de altă parte, este adevărat că iubirile unilaterale şi neîmpărtăşite, năzuinţe lipsite de realitate, simple iluzii, nu sunt decât nişte fenomene de infirmitate, nişte obsesii bolnăvicioase. Un exemplu în acest sens îl constituie pasiunea obsesivă a Anei pentru Ion, protagonistul romanului omonim de Liviu Rebreanu, căci iubirea neîmpărtăşită a Anei pentru Ion va determina sfârşitul tragic al femeii.
      Aşadar, consider că exemplele de mai sus susţin convingător afirmaţia lui Alexandru Paleologu conform căreia Marea iubire nu poate fi decât reciprocă: iubirile unilaterale şi neîmpărtăşite, năzuinţe lipsite de realitate, simple iluzii, nu sunt decât nişte fenomene de infirmitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu