luni, 23 decembrie 2013

Text argumentativ despre curaj 2

      Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre curaj, pornind de la ideea identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: A merge fără ezitare la supliciu sau la luptă pentru o convingere sau o fiinţă scumpă e admirabil; dar a o face după ezitare e mult mai mult: înseamnă a asuma totul deliberat şi lucid (Alexandru Paleologu).


      Consider că afirmaţia lui Alexandru Paleologu, potrivit căreia A merge fără ezitare la supliciu sau la luptă pentru o convingere sau o fiinţă scumpă e admirabil; dar a o face după ezitare e mult mai mult: înseamnă a asuma totul deliberat şi lucid este adevărată şi îmi voi argumenta punctul de vedere.
      În opinia mea, curajul spontan presupune o anumită doză de inconştienţă. Însă când actul de curaj presupune o asumare deliberată, lucidă şi conştientă a unui sacrificiu, acest fapt îl scoate pe om din rândul fiinţelor umane obişnuite şi îl apropie de divinitate. Un exemplu în acest sens este Nicolae Steinhardt, autorul Jurnalului fericirii care, în anii '50, refuză să-şi trădeze prietenii pentru a scăpa astfel de închisoare şi, ca urmare, va fi întemniţat, deşi era nevinovat.
      Un alt exemplu ilustrativ pentru afirmaţia lui Alexandru Paleologu consider că este comportamentul lui Apostol Bologa, protagonistul romanului Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu. Acesta alege să dezerteze din armata austro-ungară pentru a nu lupta împotriva conaţionalilor şi plăteşte decizia cu propria viaţă, fiind condamnat la moarte prin spânzurătoare.
      Aşadar, consider că exemplele de mai sus susţin convingător afirmaţia lui Alexandru Paleologu conform căreia A merge fără ezitare la supliciu sau la luptă pentru o convingere sau o fiinţă scumpă e admirabil; dar a o face după ezitare e mult mai mult: înseamnă a asuma totul deliberat şi lucid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu