luni, 23 decembrie 2013

Text argumentativ despre diferenţa dintre aparenţă şi esenţă

      Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre diferenţa dintre aparenţă şi esenţă, pornind de la ideea identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: Omul nu trebuie judecat după vârsta lui fizică, ci după etatea lui mentală şi spirituală (Mircea Eliade).


      Incapacitatea omului de a distinge între aparenţă şi esenţă a constituit adesea o problemă, de aceea consider că afirmaţia lui Mircea Eliade, conform căreia Omul nu trebuie judecat după vârsta lui fizică, ci după etatea lui mentală şi spirituală, este incitativă şi voi încerca să argumentez în rândurile următoare.
      În primul rând, este evident că vârsta reală a unei persoane nu coincide cu vârsta sa mentală şi spirituală. Un exemplu în acest sens îl constituie chiar personajul Maitreyi din romanul omonim al lui Mircea Eliade. Deşi este o adolescentă de doar 17 ani, ea are preocupări intelectuale, precum susţinerea unor conferinţe despre esenţa frumosului, potrivite mai degrabă pentru un om matur.
      Pe de altă parte, vârsta unei persoane nu este determinantă totdeauna pentru comportamentul acesteia. Astfel, în Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă, mezinul izbândeşte acolo unde fraţii săi mai mari dau greş.
      Aşadar, exemplele de mai sus susţin afirmaţia lui Mircea Eliade potrivit căreia
Omul nu trebuie judecat după vârsta lui fizică, ci după etatea lui mentală şi spirituală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu