vineri, 17 mai 2013

Text argumentativ despre adevăr

      Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre adevăr, pornind de la ideea identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: Fără a folosi bine libertatea, nimeni nu poate spori în cunoaşterea adevărului (Vasile Someşanul).


      Adevărul a fost considerat încă din cele mai vechi timpuri, drept una dintre cele mai importante valori absolute. Reprezentând un mijloc prin care omul îşi manifestă libertatea, adevărul este definit drept o concordanţă între cunoştinţele noastre şi realitatea obiectivă.
      Din punctul meu de vedere, adevărul se află într-o relaţie strânsă cu libertatea, o relaţie caracterizată prin interdependenţă.
      În primul rând, libertatea însăşi nu poate fi disociată de adevăr şi de bine, căci altfel s-ar transforma în anarhie.
      În al doilea rând, adevărul este o formă de manifestare a libertăţii individului, însă nu adevărul său individual, ci acela negociat cu pluritatea de adevăruri care constituie norma legală şi cea morală.
      În concluzie, adevărul poate fi văzut ca o modalitate de manifestare a libertăţii omului, dar numai şi numai dacă e unul negociat, raportat la adevărul colectivităţii.

5 comentarii: